Gebe Okulu
19 Şubat 2024

Anne ve baba adaylarına gebelik süresinde verilen, gebelik, doğum, doğum sonu dönem, emzirme ve bebek bakımı konularını kapsayan teorik, gebelik doğum ve lohusalık süreci kapsayan uygulamalı egzersizlerin olduğu eğitim sürecidir. Eğitimler sonrası katılan gebelere “Katılım Belgesi” verilir.

Teorik Eğitimler: Barkovizyon kullanılarak yapılan slayt ile hazırlanmış interaktif anlatıma dayalı eğitimlerdir.

Uygulamalı Eğitimler: Rahat spor kıyafetler giyilerek uygun malzemelerle gebelere yaptırılan egzersiz eğitimleridir. Gebe okulumuz sağlıklı gebelik ve doğum sürecinin yaşanması ,bebek bakımlarının daha bilinçli bir hale getirilmesi amacıyla hizmet vermektedir. Gebelerin aldıkları eğitimler sayesinde gebelik, gebelikte karşılaşabilecekleri sıkıntılarla baş edebilmeleri, yenidoğan bakımı konusunda bilgi ve beceri düzeylerinin arttırılması sağlanmaktadır. Gebe okulu eğitimleri haftada 1 gün 2 saat, 6 haftalık eğitim programı şeklinde yürütülmektedir.1 saat teorik olarak interaktif bir eğitim,1 saat kas, solunum, kegel ve gevşeme egzersizleri şeklinde yapılmaktadır. Ücretsiz bir eğitim programıdır.12. haftadan itibaren kayıtlar alınıp 22. Haftada eğitim başlamaktadır. 33-34 hafta üzeri olan gebelere hızlandırılmış en az 3 oturum şeklinde program ayarlanır.

Gebe Okulu Hedef Kitlesi: Hastanelerimizde takip olan ve olmayan tüm gebeler hedef kitlemizi oluşturmaktadır.

Gebe Okuluna Katılacak Gebelerin Belirlenmesi:
Gebe polikliniğine gelen, web sayfasından duyan, ilan ya da broşür sayesinde bilgisi olan gebeler başvurularını ilgili birime yaparlar. Ġlgili birimde saha sorumlusu eğitimi yürüten ebeler tarafından ön değerlendirme anketi uygulanır ve gebelere eğitim planlanır. Hastane dışından katılım sağlayacak olan gebeler için hastane web sayfasından bilgilendirme ve iletişim bilgileri tanımlanmıştır.

Gebe Okuluna Alınan Gebelerin Özellikleri:
*22 ve üzeri gebelik haftasında olan,
*Egzersiz yapmaya engeli olmayan,
*Sistemik bir hastalığı olmayan,
*Riskli gebeliği olmayan,
*Kadın doğum doktorunun onayından geçen,
*Ağır psikiyatrik bir hastalığı olmayan,
*Eğitime katılımda sürekliliği sağlayabilen,
*Gebe okuluna katılmak için onay veren gebeler alınır. 


Gebe Okuluna Katılacak Gebelerin Yapması Gerekenler:
*Gebe okuluna katılmak isteyen gebeler hastanenin gebe okulu yürütme merkezine başvururlar.
*Katılımcı düzenlenen eğitim programından kendisine uygun olan gruba kaydını yaptırır.
*Katılımcı kurs zamanı kadın doğum polikliniğinden bilgisayar fişi alarak eğitime katılır.
*Her katılımcıya Gebe Okulu anket ve ölçekleri uygulanır

Eğitim programı ve içeriği:
1.Hafta: Doğum felsefesi ,kadın ve erkek üreme organları, gebeliğin oluşumu. Solunum, kas, kegel ve gevşeme egzersizleri.
2.Hafta: Gebelikte annede görülen fiziksel ve ruhsal değişiklikler. Gebelikte beslenme, solunum, kas, kegel ve gevşeme egzersizleri.
3.Hafta: Doğum, doğum dalgaları ile baş etme yöntemleri, solunum, kas, kegel ve gevşeme egzersizleri.
4.Hafta: Doğuma hazırlık, sezeryan doğum ve epidival anestezi doğum pozisyonları solunum, kas, kegel ve gevşeme egzersizleri.
5.Hafta: Lohusalık dönemi ve bakımı, aile planlaması solunum, kas, kegel ve gevşeme egzersizleri. Hafta: Anne sütü, emzirme, bebek bakımı, bebek banyosu ve bebek masajının uygulamalı anlatımı.


Sorumlu Hemşire Gamze DEMİRÖZ