Çocuk Gelişimi Birimi
Birimimiz 3. Katta hizmet vermektedir. Hastanemizin Çocuk Gelişim Biriminde 1 Çocuk Gelişimci görev yapmaktadır.
Çocuk Gelişimi Birimine Nasıl Başvurabilirsiniz?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanına başvuran ve muayenesi yapılan hastalar kendi talepleri ya da Uzman Hekimin talebi ile sistem üzerinden Çocuk Gelişimi Birimimize yönlendirilmektedir. Yukarıda belirtilen uzmanlarımızın yönlendirilmesi olmadan resmi kayıt açılamamakta ve hasta bakılamamaktadır.
Çocuk Gelişimi Biriminde Yapılan Çalışmalar
Birimimize Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları tarafından yönlendirilen 0-18 yaş arasındaki çocukların zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal gelişim alanları mesleki sınırlar doğrultusunda gelişim testleri, gözlem ve aile görüşmesi gibi tekniklerle değerlendirilir. Bu değerlendirmeler, çocuğun yaşına uygun gelişim gösterip göstermediğini belirlemede ve olası gelişimsel gecikmeleri erken tespit etmede kritik rol oynar. Uygulanan testler ve yapılan aile görüşmesi sonucunda çocuklarda değişen performans, ilgi ve gereksinimlerini belirlemek amacıyla gelişimleri belirli aralıklarla izlenir. Ailelerin çocuklarının gelişimsel takiplerini yapabilmeleri için aile ile birlikte çocuğun gelişim değerlendirme sonucuna göre belirlenen tarihlerde gelişimsel takip planlanır. Tıbbi tanısı olmayan ancak tıbbi tanı gerektiren durumlarda ilgili uzman hekime gerekli yönlendirmeler yapılır.
Çocuğun gelişimine uygun ortamın hazırlanmasında aile ya da çocuğun bakımını üstlenen kişiler bilgilendirilir. Çocuğun gelişimini olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek çevresel koşullar incelenir. Gelişimi en üst düzeyde destekleyici koşulların oluşturulmasında öneriler sunulur.
Sağlıklı ve güvenli oyuncak, oyun, kitap önerileri gibi çocukların gelişimlerini destekleyici uygun materyal seçiminde ailelere öneriler sunulur.
Çocuk Gelişimi Biriminde Uygulanan Testler
Denver II Gelişimsel Tarama Testi: Denver II 0-6 yaş arasındaki, sağlıklı görünümde olan çocuklara uygulanmak üzere düzenlenmiştir. Çocuğun yaşına uygun becerilerini değerlendiren bu test,
· Belirti göstermeyen gelişimsel sorunları taramada,
· Kuşkulu durumları nesnel bir ölçütle doğrulamada,
· Gelişimsel açıdan risk altındaki çocukları (örneğin doğuma yakın dönemde sorunlar geçirmiş bebekleri)
izlemede değerlidir.
Denver II, aşağıdaki gelişimsel alanları taramak üzere test formu üzerinde dört bölümde toplanmış 134 maddeden oluşmaktadır.
· KİŞİSEL–SOSYAL ALAN : Kişilerle iletişim kurma, bireysel gereksinimlerini karşılayabilme,
· İNCE MOTOR – UYUMSAL: El – göz koordinasyonu, cisimleri kullanabilme, sorun çözme.
· DİL : İşitme, anlama, dili kullanma.
· KABA MOTOR : Oturma, yürüme, zıplama ve genel olarak hareket yeteneği.
Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE):AGTE, 0-6 yaş grubu çocukların hem genel gelişim hem de dil bilişsel, ince motor, kaba motor ve sosyal beceri-öz bakım gelişim alanlarında değerlendirilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. 0-3 aydan başlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyodlarla tüm gelişim alanları tek tek incelenip gözlemlenerek puanlanır. Çeşitli yaş gruplarına göre düzenlenen envanter 154 maddeden oluşmaktadır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Ölçeği: Bu test, okula yeni başlayanların birinci sınıf talimatlarını anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özelliklerini ve başarılarını ölçmek üzere hazırlanmıştır. Test, 5,5 ile 6 yaş çocuklara uygulanmaktadır. Talimatı anlama ve başarma üzerine kurulu bir performans testidir. Toplam 100 madde ve 6 testten oluşur.
Aile Eğitimi ve Danışmanlığı: Çocuk gelişimciler, ailelere çocuklarının gelişimi, varsa yaşadığı davranış problemleri, hastalığın gelişime etkisi ve evde yapılabilecek destekleyici aktiviteler hakkında bilgi ve danışmanlık sağlarlar. Bu, ailelerin çocuklarının gelişimsel ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarına ve hastane dışında da destekleyici bir ortam oluşturmalarına yardımcı olur.
Danışmanlık yapılan konular
Gelişimsel değerlendirme (Denver II, Agte testleri ile)
Gelişimsel takip (riskli/normal gelişim gösteren çocukların takibi)
Dil gelişiminde gecikme,
Dil ve konuşma bozukluğu şüphesi,
Dikkat dağınıklığı, aşırı hareketlilik ve öğrenme güçlüğü şüphesi,
Korku ve kaygı yaşayan çocuklar,
Davranış problemlerine yaklaşım,
İnatlaşma, vurma, hırçın ve öfkeli davranışlar,
Parmak emme-tırnak yeme, saç çekme vb,
Çocuklara sınır koyma,
Okula uyum, okula hazır bulunuşluk
Tuvalet alışkanlığının kazanım süreci ve yaşanabilecek problemlere uygun çözümler,
Alt ıslatma (Enürezis),
Dışkı kaçırma (Enkoprezis),
Çocukluk çağı masturbasyonu şüphesi,
Kardeş kıskançlığı
Yemek yeme alışkanlığı
Uyku düzeni ve alışkanlığı
Oyuncak ve kitap önerileri
Konularında ailelere gelişimsel danışmanlık ve olumlu anne baba tutumları hakkında bilgi verilmektedir. Tıbbi tanısı olmayan ancak tıbbi tanı gerektiren durumlarda ilgili uzman hekime gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.
Sadece problem durumunda değil çocuğunun gelişimini sağlıklı bir şekilde desteklemek isteyen herkes başvurabilir.
Çocuk Gelişimi Birimi İrtibat Numaraları
İletişim: 0232 743 20 10 / 152